אבחון פסיכולוגי

אבחון פסיכולוגי לילדים – מה הוא בודק? מי רשאי לבצע? ומתי כדאי לפנות?

מה הוא אבחון פסיכולוגי לילדים?אבחון פסיכולוגי

אבחון פסיכולוגי לילדים הוא אבחון שמבצע פסיכולוג או פסיכולוגית ילדים במטרה להעריך את התחום השכלי והרגשי של הילד. על מנת לעשות זאת הפסיכולוגית משתמשת בכלים שונים. האבחון כולל ראיון עם ההורים והילד, תצפית על הילד, ואיסוף מידע מגורמים שונים בסביבתו של הילד (לדוגמא הצוות החינוכי בבית הספר). בנוסף, במהלך ההערכה הילד מבצע מבחנים פורמאליים שונים כגון: מבחן אינטליגנציה (IQ), מבחנים בעלי אופי השלכתי שבודקים את העולם הרגשי (ציורים, מבחן TAT, השלמת משפטים). ככלל, אבחון פסיכולוגי מאפשר להעריך את הכוחות והחולשות של הילד ולבנות תוכנית התערבות מותאמת לצרכיו.

מה אבחון פסיכולוגי בודק?

  • יכולות שכליות – יכולות חשיבה, לוגיקה, פתרון בעיות, יכולת חשיבה מילולית ובלתי מילולית, יכולת הבנה של סיטואציות חברתיות, ידע כללי, אבחנה חזותית.
  • דימוי עצמי – איך הילד תופס את עצמו, האם הוא מרגיש בעל ערך. האם הדימוי העצמי הוא גבוה או נמוך?
  • רגשות מרכזיים – האם הילד לרוב שמח או שהרגש הדומיננטי הוא כעס, עצב או ייאוש.
  • תכנים מרכזיים – מה התכנים המרכזיים שמעסיקים את הילד? האם הוא עסוק בהצלחה וכישלון? האם עסוק במקומו בכיתה וביחסים חברתיים? האם עסוק בגירושי הוריו?
  • תפיסת עולם – כיצד הילד תופס את הסביבה ואת העולם? האם הוא חווה את העולם כבטוח ואת הסביבה כמיטיבה או כעוינת?
  • סגנון התמודדות – כיצד הילד מתמודד עם קשיים, האם בעל סגנון התמודדות אקטיבי או פאסיבי? מתמודד או נמנע?
  • יחסים בינאישיים –מה אופי הקשרים שהילד יוצר עם סביבתו? האם הוא מסוגל לקיים קשרים חברתיים הדדיים ומספקים? האם מעוניין בקשר?
  • יכולת הסתגלות – האם לילד יש יכולת הסתגלות למצבים שונים? האם מסוגל לקבל גבולות ומרות ולהתאים את עצמו לסביבה?
  • מודעות עצמית – עד כמה הילד מודע לעצמו, יודע לתאר את כוחותיו וקשייו.
  • יכולת ויסות רגשי – האם הילד יכול להתמודד עם תסכול? האם מסוגל לווסת את רגשותיו כאשר כועס/נסער? עד כמה הוא יודע להרגיע את עצמו?
  • יכולת ביטוי רגשי – עד כמה הילד מסוגל לבטא את מה שמרגיש וחושב באופן מילולי.

מתי כדאי לפנות לאבחון פסיכולוגי אצל פסיכולוגית ילדים?

  • כאשר יש התנהגות חריגה אצל הילד אשר לא תואמת את השלב ההתפתחותי שבו נמצא – למשל כשילד לא מצליח ליצור קשרים חברתיים בהתאם למצופה מגילו, כשהוא חוזר להרטיב אחרי שהוא נגמל, כשיש בעיות התנהגות חמורות.
  • כשיש קשיים רגשיים שלא ברור מה המקור שלהם – למשל כשלילד יש התפרצויות כעס או התפרצויות בכי, התנהגויות של הסתגרות והימנעות, וכדומה.
  • כאשר מתחילים טיפול פסיכולוגי – בפנייה לטיפול פסיכולוגי, לעתים הפסיכולוג ימליץ על ביצוע אבחון לילד בטרם התחלת הטיפול. זאת, על מנת לבצע מיפוי של תחומי הקושי, להגדיר מטרות טיפוליות ולהחליט לגבי סוג הטיפול המתאים.
  • כשעולה שאלה לגבי סוג המסגרת החינוכית המתאימה לילד (כיתה או בית ספר לחינוך מיוחד)
  • כשהילד זקוק לסיוע של שעות שילוב בבית ספר – ילדים עם לקויות למידה יכולים לקבל סיוע של הוראה מתקנת במסגרת בית הספר. לשם כך, על-פי חוק, נדרשת הערכה פסיכולוגית שמאבחנת לקות או חשד ללקות למידה.
  • כשעולה שאלה לגבי היכולות הקוגניטיביות של הילד – לדוגמא, כשיש קשיים בתחום הלימודי ולא ברור האם הקשיים נובעים מיכולות נמוכות או מגורם אחר כגון:  קושי רגשי / הפרעת קשב וריכוז / לקות למידה. אבחון פסיכולוגי מעריך את היכולות השכליות של הילד ונותן רמזים לגבי קשיים לימודיים. עם זאת, חשוב להדגיש שאבחון פסיכולוגי אינו נותן תמונה מעמיקה ורחבה לגבי קשיים לימודיים ובמידה וזאת השאלה העיקרית, מומלץ לבצע בנוסף לאבחון הפסיכולוגי גם אבחון דידקטי (לחצו כאן על מנת לקרוא יותר על אבחון פסיכודידקטי).

מי רשאי לבצע אבחון פסיכולוגי לילדים?

אבחון פסיכולוגי רשאי לבצע פסיכולוג או פסיכולוגית בעלי תואר שני, רשומים במשרד הבריאות, שנמצאים במהלך או סיימו תהליך התמחות באחת מהמגמות הבאות: פסיכולוגיה קלינית, פסיכולוגיה חינוכית, פסיכולוגיה שיקומית, ונוירופסיכולוגיה.

כיצד מתבצע אבחון פסיכולוגי?

אבחון פסיכולוגי מתחיל בפגישה של פסיכולוגית עם ההורים שמטרתה להבין מה הסיבה שבגללה פנו לאבחון ומה הציפיות מהאבחון. בנוסף, בפגישה זו הפסיכולוגית תקבל מידע מההורים אודות הילד כולל הרקע ההתפתחותי והחינוכי ותיאור תפקודו הנוכחי בכל התחומים. בתום הפגישה עם ההורים יקבעו מפגשים עם הילד.

איך להכין את הילד לאבחון פסיכולוגי?

חשוב לדבר עם הילד על מה הולך להיות באבחון על-מנת להפחית חרדה. אפשר להסביר לו שהם הולכים לפגוש פסיכולוגית ילדים, שזאת מישהי שעובדת עם ילדים ועוזרת להם עם בעיות ודברים שקשים להם. מומלץ לדבר איתם על הסיבה שבגללה הם מגיעים לאבחון, באופן מותאם לגילם ולשפתם. באופן כללי ניתן לומר שהמטרה של האבחון היא להבין במה הם חזקים וגם מה קשה להם, כך שנדע טוב יותר איך לעזור להם עם הבעיה שבגללה הגיעו. בנוסף, ניתן להסביר שהם הולכים לבצע מטלות שונות כגון: הרכבת פאזלים, העתקת צורות, ציורים ועוד. חשוב שהילד יהיה במיטבו במהלך האבחון הפסיכולוגי. לכן, חשוב שישן טוב בלילה שלפני ושיגיע ערני ולא עייף. על פי רוב מפגשי האבחון נמשכים בין שעה לשעתיים בכל פעם.

מה קורה בתום תהליך האבחון הפסיכולוגי?

לאחר המפגשים עם הילד הפסיכולוגית תפגוש שוב את ההורים, תשתף אותם בתוצאות האבחון ובהמלצות. בנוסף, יינתן פידבק לילד, בהתאם לגילו. ההורים יקבלו דו"ח אבחון שמסכם את תוצאות ההערכה. במידת הצורך, יש אפשרות שהפסיכולוגית תדבר או תגיע לפגישה עם גורמים נוספים בסביבתו של הילד, לדוגמא עם הצוות החינוכי בבית הספר, במידה וההורים מעוניינים בכך.

לאן עובר דו"ח אבחון פסיכולוגי?

יש לציין כי דו"ח האבחון  הינו חסוי וחלה עליו חובת שמירת סודיות רפואית, על-פי חוק. הדו"ח נמסר להורים והם אלה שמחליטים אם ולמי להעביר אותו. במידה והאבחון הפסיכולוגי נעשה באופן פרטי הדו"ח אינו מתויק בתיק הרפואי או בתיק בית הספר וכאמור, נדרש אישור מההורים על-מנת להעביר אותו לנמען אחר.

 

במידה ואתם מעוניינים לערוך לילד או לילדה שלכם אבחון פסיכולוגי, או שיש לכם שאלות נוספות ואתם רוצים להתייעץ, אתם מוזמנים לפנות אליי בטלפון 054-5501582.

 

אולי יעניין אתכם לקרוא גם על :

אבחון פסיכודידקטי

טיפול פסיכולוגי בילדים

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

@ כל הזכויות שמורות לגל סגל  פסיכולוגית בתל אביב   נייד: 054-5501582    דוא"ל: segalgal123@gmail.com

מקור התמונה

דילוג לתוכן